معرفی کودهای NPK
کودهای NPK یا کود کامل به کودهایی که هر 3 عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم را داشته باشند، میگویند. کودهای ان پی کا، از پرمصرفترین کودهای شیمیایی هستند که موارد مصرف بسیاری درتمام فصول سال دارند. عناصر پرمصرف ازت (نیتروژن)، فسفر و پتاسیم از جمله پرکاربردترین عناصری هستند که گیاه در تمام مراحل زندگی خود به مقدارهای متفاوتی به آنها نیاز دارد. در نتیجه برای رفع کمبود عناصر غذایی در گیاهان، خرید کود npk توصیه میشود.
عناصر اصلی تشکیل دهندهی انواع کودهای NPK
نیتروژن:
- از جمله عوامل مؤثر بر رشد رویشی گیاهان نیتروژن می باشد که موجب افزایش رشد رویشی شاخه، برگ و ساقه میشود.
- عملکرد بذر را افزایش می دهد و موجب تسریع جوانهزنی بذر میشود.
- نیتروژن موجب بهبود فرآیند فتوسنتز و در نتیجه افزایش کلروفیل و سبزینگی گیاه میشود.
- نیتروژن از عناصر مهم وضروری جهت سنتز پروتئینها است.
- تغییر رنگ برگ ها از علائم کمبود نیتروژن است که در صورت مشاهده این علامت، استفاده از کود NPK نیتروژن بالا مثل کود 35-5-5 NPK توصیه میشود.
فسفر:
- بیشترین تأثیر بر رشد زایشی گیاهان را دارد.
- نقش مهمی در انتقال انرژی ایفا می کند.
- موجب توسعه ریشه و افزایش گلدهی میشود.
- موجب افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش های زیستی و غیر زیستی مانند سرما می شود.
- در سنتز کربوهیدارتها مشارکت دارد.
پتاسیم:
- پتاسیم تاثیر کلی بر گیاه اعم از رشد گیاه و کیفیت میوه (بزرگ شدن میوه) دارد.
- باعث ریشهزایی میشود.
- رنگپذیری میوه را بهبود میدهد.
- باعث طعم بهتر میوه میشود.
- پتاسیم در تنظیم متابولیسمهای گیاه نقش دارد.
- بر فشار اسمزی موثر است.
- مقاومت گیاهان را در برابر آفات و بیماریها افزایش میدهد.
انواع کودهای NPK
در فرمول کودهای npk رقم اول نشان دهنده میزان نیتروژن (N)، رقم دوم نشان دهنده مقدار فسفر (P) و رقم سوم مربوط به میزان پتاسیم (K) است. هر یک از انواع کودهای ان پی کا، بر اساس میزان عناصر موجود، اثرات مختلفی را بر گیاه می گذارند. برای مثال کود فسفر بالا در افزایش گلدهی و افزایش رشد ریشه موثر است. کود پتاس بالا در افزایش تولید محصول و میوه دهی نقش دارد. کود سه بیست به دلیل نسبتهای برابر عناصر تشکیلدهنده آن، در طول مراحل کاشت، داشت و برداشت به راحتی قابل استفاده بوده و باعث افزایش رشد طولی اندام سبز، افزایش گلدهی و سایز میوه خواهد شد. این کود یک کود کامل است که تمام احتیاجات مورد نیاز گیاه را برطرف می کند.
از رایج ترین و پرمصرف ترین فرمول های کودهای ان پی کا میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
نحوه مصرف کود NPK:
غالبا انواع کود NPK قابلیت محلول شدن در آب را دارند. معمولا اکثر کودهای ان پی کا قابلیت محلول پاشی را نیز دارند. بنابراین میتوان کوددهی را با محلول پاشی یا استفاده از سیستمهای آبیاری مانند غرقآبی و قطرهای انجام داد. برای این کار بهتر است که ابتدا مقدار کود مدنظر را در ظرف آب کوچکی به طور کامل حل کنید و به صورت مرتب هم بزنید تا کاملا حل شود و ته نشین نشود. سپس محلول آب و کود را به تانک آب اضافه کنید.
توجه داشته باشید که میزان مصرف کود NPK بسته به نیاز گیاه میباشد و از استفاده مازاد از کود خودداری کنید. برای آگاهی دقیق از میزان مصرف کود npk، جدول توصیه مصرف و دستورالعمل هر کود را در سایت رایکا کشت مطالعه فرمایید.
زمان مصرف کود npk:
زمان مصرف کود ان پی کا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که هر گیاه بسته به این که در چه مرحلهای از رشد و نمو خود قرار دارد به عناصر مختلف و به مقدارهای متفاوت نیاز دارد. بنابراین هر کود زمان مصرف خاص خود را دارد. استفاده از کود خارج از برنامه زمانی نیاز گیاه باعث اخلال در روند رشد گیاه میشود. برای مثال کود 10 52 10 بهتر است در مراحل ابتدایی رشد زایشی استفاده شود.
برای خرید بهترین کود npk از سایت رایکا کشت دیدن فرمایید.